A Zamat kávé cikóriából készül. a cikória az egyik legősibb és legértékesebb zöldségnövényünk. Meghatározó szereplője a korszerű táplálkozásnak és a téli friss, zöldségválasztékot bővíti. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Ásványi sót, kalciumot, káliumot, foszfort, meszet tartalmaz. Közel annyi A-vitamin található meg benne, mint a sárgarépában, C-vitamin tartalma jelentéktelen. Gyökerében tejnedv, valamint 15% inulin található, ez utóbbi adja a cikóriakávé kesernyés ízét. A gyökere mellett a levelében is található tejnedv. A cikória gyökerét pótkávé- és inulin gyártásra használják.
Összetevők: pörkölt cikóriaaszalvány 40 %, pörkölt rozs 39,7 %, pörkölt árpa 20 %, vanília aroma, napraforgó olaj.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 1487 kJ (352 kcal)
- Zsír: 1,8 g ebből telített: 0,3 g
- Szénhidrát: 66 g ebből cukrok: 6,9 g
- Fehérje: 10 g
- Rost: 16 g
- Só: 0,31 g
Elkészítési javaslat:
- 1 liter hideg vízbe tegyünk 3 púpozott evőkanál (kb. 30 g) Zamat kávét.
- 3-4 percig forralva főzzük fel és 5 perc állás után szűrjük le.
Fogyasztható önmagában, tejjel, babkávé vagy malátakávé hozzáadásával. Filteres kávéfőzőn is lefőzhető.
Száraz hűvös helyen tárolandó.